Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα

Επιφυλακτική η Ιαπωνία για τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο


Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα δήλωσε ότι η Ιαπωνία είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτική»,στο θέμα των κυρώσεων που πρότειναν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου.

Ο Γκέμπα δικαιολόγησε αυτή την στάση εξαιτίας του κινδύνου μεγάλης αύξησης της τιμής του αργού. Μετά τη συνάντηση του με τον γάλλο ομόλογο του Αλέν Ζιπέ τόνισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη αυτών των μέτρων».

Οι δηλώσεις του Γκέμπα έρχονται σε αντίθεση με αυτές του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Τζουν Αζούμι, ο οποίος ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η χώρα του «θα πάρει το συντομότερο δυνατόν αποτελεσματικά μέτρα για να μειώσει το ποσοστό του ιρανικού πετρελαίου στις εισαγωγές της».

Σε ερώτηση σχετικά με την διάσταση απόψεων που διαφαίνεται, ο Γκέμπα υπογράμμισε: «Εξετάζουμε στη κυβέρνηση το θέμα αυτό για να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση».

Η Ιαπωνία εισάγει το 9% ως 10% του πετρελαίου της από το Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε: «Η κατάσταση με τα πυρηνικά στο Ιράν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και σοβαρή. Αν θέλουμε να πάρουμε μέτρα, θα πρέπει να είναι απολύτως αποτελεσματικά και ότι δεν θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Τέλος, επεσήμανε πως ένα τέτοιο εμπάργκο «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ιαπωνική οικονομία, αλλά και στην παγκόσμια».
10 months on, Japan disaster toll reaches 19,300
Ten months after a massive tsunami crashed into Japan following a huge undersea earthquake, police figures show a total of 19,294 people are believed to have died. Across the disaster zone, 15,844 people have been confirmed dead since the March 11 disaster, the national police agency said in a tally released Tuesday. In addition, the whereabouts of 3,450 people are yet to be confirmed, the police said, as the hunt for bodies -- many of which are believed to have been washed out to sea -- continues.

(Economic Times, Jan 11)

Σχεσεις Ελλάδας Ιαπωνίας

Από το τέλος του β' Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε οι δύο χώρες ξεκίνησαν εμπορικές συναλλαγές προς όφελός τους, οι ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις έχουν υπάρξει σταθερά φιλικές. Στο εμπόριο, η Ιαπωνία είναι αυτή που επέτυχε μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα έναντι της Ελλάδος και έκτοτε επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα να εξισορροπίσει το ισοζύγιο τους, ανοίγοντας και άλλους δρόμους συνεργασίας εκτός του εμπορίου.

Δύο σημαντικά γεγονότα επέτρεψαν στις δύο χώρες να προσεγγίσουν η μία την άλλη: το πρώτο είναι η κοινή απόφαση Ιαπωνίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό. Η Ελλάδα, ως παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. και απομονωμένη από τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη, έχει ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στην περιοχή αυτή και η Ιαπωνία το αντιλαμβάνεται πλήρως. Το δεύτερο γεγονός ήταν το τέλος του ΨυχρούΠολέμου, που βρήκε την Ελλάδα να είναι μέλος όλων των μεγάλων διεθνών οργανισμών, όπως της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, της Παραευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας κ.α. και να διαθέτει δύο μοναδικά για την περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης χαρακτηριστικά: ανεπτυγμένη οικονομία και σταθερό δημοκρατικό καθεστώς. Τέλος, η απόλυτη επιτυχία της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 παρουσίασε την Ελλάδα στους Ιάπωνες ως μια χώρα υπεύθυνη και αξιόπιστη, χαρακτηριστικά που θεωρούνται κλειδί για στενώτερες σχέσεις με την Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία και η Ελλάς αντιλαμβάνονται και οι δύο τη σημασία της αναβάθμισης των σχέσεών τους πέραν του οικονομικού και πολιτικού πεδίου αναζητώντας συνεργασίες για βοήθεια προς την Βαλκανική χερσόνησο, με μακροπρόθεσμες επενδύσεις και ενίσχυση των δεσμών μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών ώστε αν μειωθεί η τεράστια απόσταση που χωρίζει την Ιαπωνία από την περιοχή αυτή.

Για τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας ήταν αναγκαίο να καταρτιστεί το Σχέδιο Δράσεως του 2002 που καθόριζε την πρόοδο των προσπαθειών και την όλη πορεία των ιαπωνο-ελληνικών σχέσεων. Μια σειρά από ανταλλαγών υψηλών προσώπων επίσης έχει λάβει χώρα και την Ελλάδα έχουν επισκεφθεί το Αυτοκρατορικό Πριγκηπικό ζεύγος της Ιαπωνίας, Χιτατσινόμιγια, οι Ιάπωνες πρωθυπουργοί κ. Μόρι και κ. Κοϊζούμι, ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Καουαμούρα και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κόνο. Την Ιαπωνία αντιστοίχως επισκέφθηκαν οι πρωθυπουργοί κ. Σημίτης και κ. Καραμανλής, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης και η Πρόεδρος της Βουλής, κα Μπενάκη.

Ιαπωνία Κύπρος

H Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα λειτουργεί και ως διπλωματική αρχή της Ιαπωνίας για την Δημοκρατία της Κύπρου.